sobota, 2 marca 2013

Króliczy gulasz

Image Hosted by ImageShack.us
UWAGA!
Żeby w pełni odczuć klimat tego odcinka - zapraszam na film...


Image Hosted by ImageShack.usNa pewno każdy z Was miał kiedyś taki moment nieokreślonego niepokoju na widok zabawki, która siedząc sobie spokojnie na regale, zdawała się Wam czujnie przyglądać. Albo na widok zabawki, która nagle okazała się znajdować nie tam, gdzie ją położyliśmy… Czy to wspomnienie Laleczki Chucky i innych horrorów, w których zabawki to narzędzia grozy, czy może to horrory są wspomnieniem tego lęku, tkwiącego w naszej podświadomości?

Image Hosted by ImageShack.us
Jednak nawet jeśli ktoś jest pozbawiony nerwów i wyobraźni i potrafi przejść spokojnie obok teatrzyku grozy w postaci trzech porcelanowych lalek, siedzących na komodzie (tuż przy drzwiach mojego pokoju, dziękuję Wam – rodzice), to na pewno przelęknie się królików (a jeśli nie, to znaczy, że nigdy ani nie czytał tego bloga, ani nie oglądał Monty Pythona). Te ich puszyste mordki z ruchliwymi noskami i oczkami psychopatów… Ten moment, w którym nagle czujesz lodowate igiełki strachu wbijające się w Twój kark, odwracasz się powoli i okazuje się, że za tobą stoi małe puszyste bydlątko, które nie wiadomo co knuje, ale wiadomo, że jak znowu się odwrócisz, będzie znacznie bliżej… I właśnie teraz bardzo boję się ruszyć.

Króliczy gulasz
Składniki:
Image Hosted by ImageShack.us
  • 0,5 kg łopatki (wieprzowej!),
  • łyżeczka masła, parę kropel oliwy, opakowanie mielonej papryki słodkiej,
  • pieprz ziołowy albo chili,
  • czosnek, sól, trochę majeranku, koperku, ew. ziół prowansalskich,
  • cebula, pieczarki i np. czerwona fasola albo czerwona papryka (albo oba składniki),
  • 200 g drobnego makaronu.
Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.usŁopatkę kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy łyżeczkę masła i rozgrzewamy ją z oliwą. Na to wysypujemy paprykę i pieprz (ziołowy lub chili, zależy, jak ostra ma być potrawa) i energicznie mieszamy. Następnie dorzucamy mięso i obsmażamy je, cały czas energicznie mieszając. Całość zalewamy wodą (ok. 1 l), doprawiamy i gotujemy.
Image Hosted by ImageShack.us
Podsmażamy cebulę i kilka pieczarek, a kiedy mięso zdaje się być w miarę miękkie – do sosu dorzucamy makaron. Po kilku minutach dodajemy podsmażoną cebulę z pieczarkami i fasolą / papryką. Dogotowujemy makaron – i gotowe!

Image Hosted by ImageShack.us

Smacznego!

PS: Polecam również:
-> dziecięce upodobania
-> Super-Królik

2 komentarze:

  1. A Doux i Skurwunia nie chcieli wystąpić w fylmie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doakes ma swój osobny film, też grozy zresztą. Ale dziś czas na zabawki, muahahahhaha (wchodzi mi w niebezpieczny nawyk ten śmiech).

      Usuń